Sunday, November 8, 2015

Nazneen - 8 bulan

Hai, assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik, dah 8 bulan budak gedombok ni. Huhu. Rasa macam baru semalam je aku lahirkan Nazneen. Kalau dukung Nazneen rasa macam tak nak bagi dia besar. Sebab geram dengan bau budak2 macam ni. Tapi lumrah alam, tu kan semua fasa kehidupan. Ececeh, ter'emo' pula.



By the way, at her age now.. Dia dah pandai berdiri sendiri. Tapi bukan diri lepas tangan. Cuma pandai dah jadikan dinding/meja/katil sebagai tempat untuk dia berdiri. Kalau aku duduk pun dia akan panjat2.



Cuma, Nazneen ni lain sikit. Lepas menyusur ke depan, patutnya merangkak and then duduk. Tapi Nazneen tak. She begin with sitting followed by standing. Eh, mana crawling nye? Ye, baru hari ni (7/11) baru pandai crawl banyak tapak. Sebelum ni dua tiga tapak terus jatuh. Sebelum dia belajar berdiri, dia suka angkat2 punggung. Beberapa hari lepas tu terus berdiri.

Acara menguatkan otot kaki

And start hari ni juga, dia dah pandai tepuk tangan. Siap berbunyi lagi. Cuma, cuma, cuma..... kuat menangis. Argh! Mama is stress hokey.


Susah sangat nak tidur. Dah menangis2 tapi bukannya nak susu bukan nak baring diam2. Tapi merayap ke hulu ke hilir kat atas katil. Nasib baik ko tak pernah jatuh katil lagi nak. Hampir2 nak jatuh pernah lah. Kepala dah sampai lantai tapi mama sempat tangkap kaki. Jadilah kepala melekat kat lantai kaki di atas. Kalau lambat sikit kompom jatuh macam nangka busuk.


Stop2 lah kuat nangis nak oi... Lepas tu mama marah. Bila mama marah, tercebik2 bibir dengan terkembang kempis hidungnya. Lepas tu tak pandang mata mama pun. Ingat comel ke? Nasib bek tomey. Haha. Gerram wei budak kecik ni. Macam nak pok pok pok kuat2 je punggung dia. Gewwwam. Haha..


Moga cepat2 lah stop tebiat suka menangis jerit2 ni. Kasihan dekat pengasuh juga. Mana nak buat kerja, mana nak ngadap permaisuri ni lagi. Kadang2 serba salah aku kalau pengasuh cakap Nazneen asik menangis je. Masalahnya kat rumah pun sama. Huaawawawa T__T...

Hidung pun nak makan labu jugaaak

One more thing, Nazneen is very unpredictable. Kalau hari ni main bersungguh-sungguh, esok dia boleh menangis bersungguh-sungguh. Kalau hari ni makan sampai nak pengsan, esok boleh dia menangis2 sambil makan. Oh anak ! Mengapakah kamu begini..?


Cepatlah hilang perangai nangis nak oii.


Sekian, coretan mama Nazneen yang celaru.

Till  then, tata...

No comments: