Sunday, October 26, 2014

My Big Baby D

Assalamualaikum...

Dah lama x cerita mengenai Baby D ni. Wiwiwi... Dah besar pun Baby D. Dah nak dapat adik pun. Dulu masa pregnant kan Danish, almost every month update about it. But this one aku rasa malas nak update. Nampak unfair kan. Salah satu faktor adalah di kawasan perumahan ni tak ada lagi wayar telefon untuk pasang Streamyx. See, how pathethic am I.

I miss this baby
This is Danish di rumah pengasuhnya. Very Bambam. Now he is not bambam anymore but become more matured. Orang cakap muka dia sangat matured. Is it??

The matured abang.
Well, nak jadi abang memang la kena matured kan. The best thing is, ramai cakap dia tinggi. Oh. Baguslah kalau dia tinggi. Kena bagi minum susu banyak2 biar lebih kalsium. Biar tinggi macam Pak Uda. Unfortunately, Danish ni bila di rumah dengan aku punyalah susah nak minum susu.

Susah nak bergambar
Ye... sangat susah bila nak suruh bergambar. Perasan hensem kononnya. Bila cakap pandang camera, he said ambil gambar bila dia tengok tempat lain. Oh, menyampahnya. Haha.


At his age, I refer to teach them macam ni. Entahlah. Aku memang obses nak ajar anak aku kenal buku. Maybe sebab masa umur aku 3 tahun aku dah boleh membaca and hidup aku masa kecik memang dengan buku, pensel. That's why aku nak Danish be like me.

But I know, different kid different ability. Tak guna aku nak paksa dia jadi macam aku. At least, apa yang aku nampak is bila aku suruh buat itu, buat ini, sambungkan titik he will do sambil mulut sebut "A......A....". But after that lupa. Haha. Tak pe, yang penting usaha. Dia dah boleh kira one untill ten. But satu-sepuluh tunggang langgang.


Buat masa ni Danish baru kenal beberapa huruf sahaja like "A, C (he called as moon), P, D, E, L, U, O, I". The rest aku kena ulang-ulang baru dia sebut (masa tu jelah).

Nombor dia boleh kenal "3, 8, 0" cuma selalu gaduh dengan dia pasal nombor '0'. Dia panggil 'O....'. Aku cakap zero dia cakap juga O.. Whatever la. Janji dah kenal kan.

Paling expert tulis 'O' selain 'I'
And apa yang aku nampak dekat Danish ni, bila dia suruh aku bacakan buku, dia akan concentrate and ulang balik apa yang aku dah cakap and tunjuk.

Contoh buku sembahyang. Aku cakap, kalau duduk antara dua sujud atau tahiyat awal/akhir hujung jari kaki kanan kena lipat. Aku tunjuk kaki kena lipat macam mana, tunjuk gambar and sampai sekarang kalau dia sembahyang (ikut cara dia), dia akan berusaha untuk lipat jari dia. Dia tak lupa benda tu. Sekarang dah expert sikit lipat even badan x berapa nak seimbang.

Dah pandai baca doa (masih pelat) dengan turutan yang betul. Contoh doa nak tidur, doa makan, doa bangun tidur. I don't think we have to send the kid to school to learn about it. We can start it from home. Kita ada ilmu, kita ajar. Sometimes, peoples are too obsess with some school which they think is the best. U know, aku sekolah tadika di kampung je. Felda lagi. Sampai besar aku ingat doa itu doa ini. Bukan nak riak but actually aku rasa kalau parents ajar lagi senang nak ingat. Ni pendapat aku lah kan....

Sebenarnya, banyak lagi yang aku nak ajar Danish ni. Lagi-lagi berkaitan dengan adab, tingkah-laku. But if only done by one side, it means nothing ....

Oh ye. Ada satu benda nak share kat sini. How I weaned him off. It comes naturally. Tak perlu paksa-paksa. Tak perlu letak gincu, tak perlu letak minyak kapak. Dia datang dengan sendiri. Aku pernah baca satu artikel, kids ni pun ada perasaan. Apa perasaan dia kalau uols letak garam, minyak kapak bagai? Mesti hati dia memberontak and rasa seperti 'argh, bencinya..' gitu kot. Budak mana pandai luahkan. Memula aku nak buat macam tu tapi tak sampai hati.

Lama-kelamaan, Danish dah tak mintak. Aku just cakap, aku sakit. Dia boleh terima. Dan sekarang, bila dia bangun tengah malam just minta air masak. Kadang-kadang je minta susu segar. Cuma bila dia sedih / menangis dia akan minta untuk jadi pengubat hati beliau yang terluka. Haha. But he just letak je kat mulut dia untuk redakan hati.

Thanks Baby D cause being such a wonderful baby even though sometimes u make me like angry Mama yang out of mind. Haha. I try to be the best even I know I'm not the best. Love you baby D.

Muaxxx... By Mama.

Till then, tata... 

No comments: