Saturday, December 22, 2012

Cerewet Mengenai Makanan Anak?

Assalamualaikum...

Aku baru habis baca BabysFirstBites.pdf yang aku download dari group di FB. Masa Danish nak masuk 6 bulan aku dah niat nak bagi dia makan dengan handmade aku sendiri and then aku kalah juga dengan bagi Danish makan nestum masa umur dia 7 bulan..

Kenapa aku kalah sendiri? Sebab kekangan masa untuk menyediakan makanan untuk Danish. Balik kerja dah petang. Kalau sempat masak makan lah Danish. Kalau x sempat masak makan buah je lah Danish until one day Danish dah berapa hari tak makan (Danish susah nak makan and he is fully bf and my milk is more than enough for him) sebab aku x bawa pengisar. Aku jadi kesian and then masa tu terus beli Nestum.

Masa nak bagi Nestum tu hati aku sedih sangat. Memang luaran nampak macam ok tapi hati aku siapa yang tahu kan? Sedihnya macam anak diberi susu FM selain BM. Ini contoh je..

Aku tau boleh curi masa malam2 masak tapi sebab penat aku tak kuat nak buat semua tu. Aku cuba nak buat stok tapi suami x bagi sebab dia nak Danish makan yang fresh. Aku nak buat stok bukan sebab terikut2 dengan group yang aku join tu tapi ni untuk Danish jugak. And dalam BabysFirstBites pun galakkan ibu2 buat stok. Kadang2 aku buatkan makanan Danish banyak ada lebih and aku buang macam tu je. Tu salah satu tujuan aku nak buat stok. Untuk elakkan membazir. Buat itu buang, buat ini buang. Huhu...

And sekarang, Danish dah makan macam2. Aku akan cuba kurangkan makanan yang bergula and bergaram tu even aku sendiri yang bagi like biskut baby yang beli kat kedai tu. Giler manis biskut tu. Doakan aku supaya aku boleh bertahan.

Adakah aku lari tajuk? Ok, straight to the point.. Aku cerewet pasal makanan anak aku ni sebab aku banyak membaca mengenai makanan untuk bayi. Alangkah ikan pun ada certain x boleh kerap makan sebab kandungan merkuri sangat tinggi, Apa bahayanya merkuri?? That's why aku cakap BACA BACA BACA. Ikan aku x intro lagi ikan dekat Danish. Hold dulu.. Ayam and daging pun aku belum intro. Ini take time until aku sedia.

Banyakkan membaca sebab dari situ lebih banyak benda dan ilmu yang kita belajar. X boleh nak ikut dah 'belajar berdasarkan pengalaman'. NO!

Anak orang makan macam2.. xpe, tu anak orang bukan anak aku. Anak aku sakit bukan mak orang yang leh tolong. Kan kan?

Mama.. ur milk is the best food for me!!
Silalah sokong niat aku .. =p

Till then, tata...

5 comments:

ahsfantasy24 said...

membaca memajukan minda :)

Lia3003 said...

Ash..yes..:-P

Anonymous said...

bgs nya kak..... setakat ni baby ada ape2 masalah kesihatan ke?-ranis

Lia3003 said...

Ranis: baby xde apa2 masalah setakat ni and hope tiada masalah langsung

johan adam said...

kita berikan susu yg mahal untuk baby. tapi adakah air yg digunakan untuk membancuh susu selamat untuk baby kitA?



016-4979841
health planner
COWAY