Thursday, September 2, 2010

Why people jz couldn't accept the fact?

Text from SMS. I can't stand with it.


MZ: Yana, jom pergi bazar.. Jadi tak jaga exam?
Aku: Jadi, ingat SPM [malas nak jawab pasal pergi bazar]
MZ: Yana jaga SPM kan..
Aku: Yeke?

MZ: A'ah, yang depan PMR, kertas belakang SPM. Saya taknak pergi tapi yana ada, he
Aku: Mengada-ngadanya [annoy..(-,-")]
MZ: Emm, yana jagakan? He.. Jom bazar
Aku: Buat kerja biar ikhlas, jangan sebab saya ada awak pergi. Takde maknanya. Tak ke mengada-ngada namanya tu. [masih taknak jawab soalan pergi bazar]

nota kecik: cuti sekolah bulan 12, aku kena kerja sebulan. Paksa rela

Bermula ayat seperti memaksa..

MZ: Gurau je.. Takdelah. Jom bazar, yana nak pergi?
Aku: Hm, takpelah awak. Saya tak nak pergi bazar. Beli kat sini je
MZ: Makan kat kedai? Jom
Aku: Takpelah, saya makan kat rumah je
MZ: Last yana, esok saya balik
Aku: Cakap sekali. Awak banyak kali janji, tapi asyik break je. Cakap pergi bazar sekali, so kena stick pada decision tu ok [bila dah janji, jangan break. Hari tu cakap sekali je, bila dah pergi ajak lagi sekali. Malas!]
MZ: Buka kat kedai.. Jom yana.. esok saya balik dah
Aku: [tak balas]
MZ: Yana, buka sekali kat kedai hari ni.. =p
Aku: Taknak lah. Awak pergi ajak orang lain. TQ for inviting me [tak faham ke?]

Janganlah memaksa aku..

MZ: Kenapa taknak? Ada saya buat silap? Yana bosan dengan saya ye [huh! tau takpe]
Aku: Takde istilah bosan tak bosan. If saya taknak, jangan paksa saya. By the way, tQ [harap dia faham]

MZ: Tq na jawab gitu [good, faham pun, sama-sama]
Aku: [tak balas]
MZ: Maksud saya yana, buka na tadi, hu [ingat dah berhenti]
Aku: Hm, saya taknak komen pape. Why people jz couldn't accept the fact? [ini ayat dah geram]

Masih memaksa..

MZ: Yana, pas raya kita makan sama2 k.. [Ya Allah, kenapa ni? Masih tak faham bahasa. Tolonglah faham!]
Aku: See! [aku dah start marah]
MZ: Tak faham.. Nape yana? [sah, memang tak faham bahasa]
Aku: Means, 'tengok tu!'. [aku dah marah]
MZ: Yana, kita kawan.. salah ke?
Aku: Tak salah. Tapi terlalu memaksa [Ya! Terlalu memaksa]
MZ: Yana, saya ajak, bukan memaksa.. [aik, ko tak rasa ke itu memaksa?]
Aku: Ok, boleh! [malas nak layan, malas nak balas, malas nak menjawab]
MZ: Ala, yana jangan marah, kat sek marah, kat rumah marah, ish...he [siapa yang buat aku start marah?]

Malas nak panjang kan cerita...

Aku: Ok, boleh. Lepas raya. Sekian, terima kasih. Assalamualaikum [fullstop, no more reply reply]
MZ: La, nak mesej2 yana jap
Aku: [Tak balas]
MZ: Yana, beli baju katne? Baju raya [aik, bagi lagi]
Aku: [Tak balas]
MZ: [MMS] [comel gak aku, huh! Gambar muka bulat biar hodoh]
MZ: Yana, wassalam..moga panjang umur [alhamdulillah, stop pun]

Susah, kenapa masih tak faham, bila aku dah tolak banyak kali masih buat tak tau? Aku cakap bahasa Melayu. Bukan bahasa Zimbabwe

9 comments:

NAJ HEBAT said...

lain kali kak yana kene ckp bahase slovakia. baru dia paham. hahaha

Lia3003 said...

hm, tau xpe... kena berguru dengan Naj nie

black_mel said...

dia bkn x paham..dia nakkan teman waktu tu..kalau cakap zimbabwe pun dia xkn paham sebab dia nak teman..;)

Uruchimaru @ kf said...

emm sukar memuaskan hati sume urg...!!!
*kf fhm situasimu sbb 2 sepupu pompaun kf yg berkarier sbgi cikgu!

Lia3003 said...

blackmel: bagus kamu, fikir positif. hehe

kf: erm, ni awak maksudkan yang mana.. x kan dia alami benda yang sama dengan saya, melainkan yang atas sekali.. =)

Shahira said...

emm.
too annoying la that guy.
mujur tak direct je kan?
hahahahaha.
kasi sedas ni best gak!

Lia3003 said...

shahira: hoho, no comment..

♥ shiMawar ♥ said...

wa..nape ni..?adekah dia bertepuk sebelah tangan..?

kadang2 lelaki mmg camtu..lg jual mahal, lg dia suka.. :)

ape pun, jgn cari gado sgt liyana ek..takut pulak klu dia balas dendam..guna diplomasi, itu yg trbaik.. :)

Lia3003 said...

shima: x cari gaduh pun, jz x leh tahan je, banyak kali kita cakap, tp dia x paham..

nak berdiplomasi pun x leh, nanti macam kita baik sangat dengan dia.