Sunday, August 1, 2010

Ada apa di sebalik keindahan Tasik Toktogul dan Tasik Karakul?


Tasik Toktogur dan Tasik Kara Kul terletak di kawasan pergunungan Fergana dan jika dilihat, permandangan dua tasik ini amat indah. Namun, apa rahsia yang tersembunyi di tasik ini?

~Tasik Karakul ~

~Tasik Toktogur~

Melalui pembacaan aku di sebuah buku, Tembok Besi ataupun Benteng Besi Alexander adalah berada di dalam aliran Sungai Naryn yang kini menjadi Tasik Toktogul Reservoir di Kyrgystan Moden. Secara tepatnya berada di antara Gunung Chatkal dan Gunung Fergana.

Penduduk Fergana mengetahui Alexander pernah sampai di situ tetapi tidak mengetahui bahawa di sebalik aliran sungai Naryn terdapat Tembok Besi Alexander yang menghalang keluarnya Yakjuj dan Makjuj.

Seperti yang diketahui, Yakjuj dan Makjuj ini akan keluar apabila akhir zaman di mana apabila tiada lagi azan kedengaran di muka bumi ini. Yakjuj dan Makjuj berusaha untuk keluar dari tembok besi ini dengan cara yang aku tak pasti. Mungkin dengan cara mencakar, mengorek tembok besi ini sehingga senipis kulit bawang. Tetapi apabila azan berkumandang, tembok besi ini akan menebal semula. Kuasa Allah.

Honestly, dari dulu aku amat suka dengan cerita Alexander the Great or Iskandar. dalam bahasa arab. Tetapi Barat telah memanipulasikan kisah Alexander dengan cerita yang mengelirukan.

Aku pun, baru sahaja start baca buku tu. Nanti if ada yang menarik, aku share lagi. Oh ye, buku itu bertajuk "Alexander adalah Zulqarnain"

Isi sangat menarik, bagaimana dapat nama Alexander yang sebenarnya adalah Iskandar dan kemudian Zulqarnain dan sebagainya.

14 comments:

bARdbOO said...

cantiknya tasik nie.. =)

bARdbOO said...

cantiknya tasik nie.. =)

hiro said...

Maha Besar Allah.

Lia3003 said...

Bardboo: yup

Hiro: yes..=)

Uruchimaru @ kf said...

lps bce jgn lupe share!

Lia3003 said...

Kf: bereh

princess ain ♥ said...

menarik2! nk tau lbih lanjut! =p

Lia3003 said...

ain: hokey, ti akak tulis lagi..

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site lia3003.blogspot.com
Is this possible?

green said...

subhanallah..

pizi gagarin said...

saya pun ada minat pasal lembah ferghana dan tasik karokul.dengar kata tasik karokul ni tadak hidupan.teringin nak pergi :)

Anonymous said...

baru dgr name tasik ni kejap td..tq kak yana yg share info mlm ni..terpaggil saya utk google...

Anonymous said...

best kan buku tu. alexander adalah zulqarnain. aq baru beli pakai voucer buku 1 malaysia tu. rasa nak ke sana cari tembok besi tu.

Hafiz said...

Maklumat yang sangat berguna. tahniah kepada penulis.

hanya saru persoalan berkaitan alexander the great. pihak tuan perlu mengkaji lagi kerana diketahui bahawa alexander bukannya iskandar. banyak sebab contoh, zaman mereka pada zaman yang berbeza.
Wallahualam