Saturday, February 20, 2010

The Lightning Thief

This movie about a modern day high schooler who discovers he's a demi-god, the son of Poseidon [dewa air]. Percy Jackson mempunyai satu penyakit [lupa nama penyakit tu] dan apabila dia nampak sesuatu yang pelik, he tought that penyakit dia makin serius.

By the way, this story is about the human yang berkhawin dengan 'Tuhan' dan melahirkan anak yang dipanggil demi-god. This story was very funny.. full of joke and no romantic scene.

Percy Jackson's friend named Groover was a junior protector of Percy Jackson and his job is only to protect Percy Jackson. Groover is a half 'kambing'. Aceli, dalam cerita ni yang nampak kan cerita ni 'berseri' dengan lawak bodoh dia.

That girl is Annabeth. Anak kepada dewa kearifan named Athena. Also demi-god.

Memandangkan aku memang tak pandai nak membebel pepanjang, makanya aku tulis sedikit sahaja sinopsis nya. Nak lebih2 sila ke panggung.


Percy Jackson dituduh mempunyai/mencuri anak panah petir dan if tidak dipulangkan dalam masa 14 hari.. maka perang antara dewa akan berlaku. Banyak halangan yang mesti ditempuhi and halangan2 ni lah.. kalau tengok memang lawak giler. Paling tak tahan dekat Las Vegas di mana dorang makan satu makanan berbentuk bunga dan bila makan.. minda seperti dikawal. Kira macam mabuk tapi tak mabuk. Bila dah makan bunga tu, dorang trapped dekat c2 5 hari.. rasanya macam baru beberapa jam sahaja.

Aceli, diorang dalam perjalanan nak pergi berjumpa dengan Hades nak memberitahu perkara sebenar yang bukan Percy yang curi panah tu.

And the last part.. rupanya panah kilat tu sebenarnya dicuri oleh Luke yang pada awalnya nampak like cool, baik, suka tolong kawan rupanya jahat. Pathetics... dah lah hensem..tetiba jahat..Panah kilat tu diletakkan di dalam shield yang diberi oleh Luke kepada Percy.

The Hero... macam muka hero HSM.. but dono either he is or not

Hm, aku rasa aku stop dulu lah.. rasanya macam aku buat karangan yang hancur dengan ayat macam pe je.. Ok, 4 stars for this movie.. (o,O)

Selamat menengok!

[Link anda berada di sini]