Monday, November 30, 2009

My Journey Begin Here Part 1

Dalam entry aku semasa berada di zaman ortodoks, pernah aku menulis nama2 sekolah aku masa kecik2 dulu. Kebetulan, dengan kesempatan yang ada di hujung minggu, aku singgah ke tempat aku membesar dari umur 7 tahun dan 8 tahun untuk mengimbau kembali nostalgia. Cewah! Ayat bagaikan...

Masa ni, aku bersekolah di SK LKTP Sungai Mas di Kota Tinggi, Johor. Siapa xtau Kota Tinggi kat mana, meh aku bagi sejibik. Ni SK kedua aku selepas SK LKTP Chemomoi, Pahang. Nak sampai Pahang entah bila ye.

~Pintu Utama~

Teringat masa jadi pengawaz, ceh banggaaa.. Bila balik sekolah je, pengawas kena beratur memanjang sampai ke pintu pagar and jaga budak2 nak keluar sekolah, Semua budak kena berada dalam barisan. Siapa yang kuo barisan aku tarik dia and tangan2 kan dia. Ok, aku tipu. Budak takut dengan pengawas. Pengawas kan ada kuasa mencatat nama budak yang tak dengar kata. Aha... Gila kuasa beb! Tapi, budak sekarang mana takut pengawazs. Zaman sudah berlalu.

1. Kelas 1 Anggerik kalau tak salah aku. Lupalaa..

Ni kelas masa aku darjah satu, sila lihat nombor "1" di dalam gambar. Bila kelas darjah 1, maka nombor periksa pun 1 gak, jeles tak? Tapi sekarang dah tukar jadi Pusat Kegiatan Guru. Wah, satu kemajuan.

Sekarang tengok anak panah hitam tu pula. Apa tu?? Meh aku tolong zoom in kan.

~Eh! 3003 lah~

Ya, kod PKG tu sama dengan nombor ekor aku. Haha, ok.. tarikh lahir. Hidung tertinggi kejap.. Anda suka, sila senyum.. Tak suka sila nangis. Wawawa~

1. Kelas masa darjah 2, 2 Dahlia
Kancil putih itu bukan milikku

Korang nampak tak bintang kuning atas tu? Tak nampak eh! Tak lama lagi lah tu.. Hm, tu kelas masa darjah 2. Seronok tau kelas kat sini, sebab belakang kelas kantin. Bila time nak rehat, aku lah salah sorang yang sampai kantin dulu. Maklumlah.. *&^%

~ABC ini bukan dibeli di kedai di atas~

Kemudian, bila time balik sekolah je, aku mesti serbu kedai kat atas ni. Kedai ni jual ABC. Ramai budak2 beli, aku x kira lama tunggu pun sanggup janji dapat ABC. Dulu kedai kecik je.. Tapi sekarang dah besar sikit. Tapi kan, aku tak tau kedai ni berfungsi lagi ke x sekarang ni. Oh! Rindu zaman2 itu.

1. Tempat tinggal ku
2. Sekolah agama
3. Sekolah kebangsaan


Dan yang terakhir ini, permandangan dari masjid yang menampakkan semua kenangan2 ku di sana. Sekolah agama dekat dengan rumah, jalan kaki sekejap je dah sampai. Sekolah kebangsaan pula, dekat juga.. tapi kalau jalan kaki dalam 10-15 minit kot.

15 tahun berlalu.. Semuanya sudah berubah, termasuk diriku yang lebih tinggi dari dulu.

Jadikanlah kenangan yang ada ini sebagai satu kenangan yang akan mematangkan diri kita suatu hari nanti. Pengalaman lalu mendewasakan kita.

Sekian.

33 comments:

joegrimjow said...

huuu
da cite semua da
tp
still makin rindu

Si budak Aboi said...

kenangan lalu membuat hati kite rindu utk kembali ke zaman itu !

cikgu liyana org kota tinggi rupenya..kite bersempadan lah cikgu !

anwaruddin said...

aku bace entry sambil diiringi lagu samson-kenangan terindah, ;D

bole plak kuar no ekor die, haha!

AiMiE HaRmELiA said...

best je mengimbau nostalgia lama kan??

zaiMi said...

best je mase kecik dulu kn? bleh buat je ape nk buat.. org xkisah pn.. paling2 org akn ckp "ala biase la bdk2".. tp ble dh besar2 ni sume bnda nk kna jage.. kalo x nnt ade la yg ckp " dh besar2 pn xreti gk lg"..

Si budak Aboi said...

antara kulai,senai,ulu tiram dan kota tinggi..hee

ditghx2 itulah umah si budak aboi terletak..cikgu !

xper nnti aboi bgtahu..biarkan cikgu liyana tertanya-tanye hee..jgn marah..^-^

mamai said...

sekolah pakcik tinggal tapak ajer

Sismadi said...

very nice blog and excellent posting...
leave ur comment when u visit to my blog.

Interest programming C++, PHP or Java(later)? just visit All About Programming, read and leave comment...
Wannabe learn about blog, blogger visit me in Let Go Blogging

Mr.Clive said...

tadi i p drive ke sekolah lama and bila tengok court bola keranjang,alley,suma...pergh.kecik giler sume.dulu besar giler.skrang dah kecik.hmmm...masa sudah berlalu...life goes on.

kampung blogger said...

ha kenangan silam yang mengembirakan...

Arief Arf said...

oh..
itulah rahsia disebalik nombor 3003..
haha..
nombor ekor eh..
heheheh

X)

nn said...

tiba2 nak pergi sekolah n buat benda ni. rindu gila. dah berbulan tak jenguk sekolah (menengah). huhu

Liyana said...

Joe: biasalah kan, banyak kenangan.. tu yg makin rindu

Liyana said...

SiBudakAboi: a'ah... KT.
aboi sempadan mana?

Liyana said...

Anwaruddin: wah, siap ada music background ke.haha

hm, biasalah... 3003 kan femes

Liyana said...

Aimie: yes..lagi2 bila kita pergi semula tempat2 tu

Liyana said...

Zaimi: tambahan, dh lama sangat hidup?? haha

Liyana said...

Aboi: amboi..siap nak berahsia..

xpe.. nanti saya cari kat google map.

Liyana said...

mamai: aduh...cmne leh tinggal tapak je>?

Liyana said...

Sismadi: thanks

Liyana said...

MrClive: tau xpe..dulu kita tengok benda2 tu semua besar...bila dah besar..nampak kecik je

Liyana said...

kampungblogger: yup, kenangan terindah

Liyana said...

Arief: no ekor tu main2 jelah..tapi tarikh lahir..

psst, hope xde si penombor eor tengok ni..hoHo

Liyana said...

nn: pergi lah...saya nak masukkan sambungan2 dia..kena gi sekolah2 lain, seb bek sekolah dulu dalam jhr je kecuali yang kat pahang 1

~@k1 is @utuMn!~ said...

wah liyana~
menziarah skola lme!
bes kn???

Liyana said...

Aki: a;ah..best sangat, tapi x masuk..sebab bawa atok n nenek.. tkt kena marah..ekeke

NAJ HEBAT said...

jadi kamu harus sedar:
dah tua rupe nye aku nih!!
wakakaka..

Si budak Aboi said...

hahaha cari ya jgn tak cari klu dpt aboi kasi kete hot wheel !

YobSumo said...

hehe seronakkan teringat2 kenangan lalu.

sedih pun ada.

haha.

Liyana said...

SiBudakAboi: adeii... i tuntut janji u.

Liyana said...

Yobsumo: seronok..kadang2 senyum sorang2..

Liyana said...

Naj: biarlah umur tua aslkan muka plus jiwa muda..

avid gunner said...

enjoyed it. aku mmg suka tang org cerita pengalaman dia. more of the same, please!