Monday, October 12, 2009

Persediaan menjadi seorang guru =p

Dulu masa kecik2 zaman sek, aku selalu perhatikan baju2 cikgu.. alah, korang pun sama kan? Especially baju cikgu2 perempuan. So, dalam sebulan jarang nampak sorang cikgu tu pakai baju yang sama. Cikgu laki x payah cakaplah, baju yang sama diulang ke x ulang ke, memang x pernah perasan.

So.. apakah persediaan aku? Hahaha, tetiba nak tergelak ganas. Persediaan aku ialah aku belajar jahit. Baru jap tadi siap potong baju. Ceh! Menyampah aku, ingatkan senang.. rupanya leceh. Lagi2 baju yang licin. Asyik lari je.. Tadi sambil potong baju, sambil membebel, bebel susah lah..

Actually, dah lama nak belajar jahit. Dari dulu lagi. Tapi bila dok umah, layan internet lagi best. Last2 sampai habis belajar, x dapat gak belajar. Jadi, sekarang nak tak nak kena juga belajar sebab bila tempah kat orang mahal. Beli kain and tempah = total beli baju siap kat kedai. So pilihlah, mana nak? Beli baju pasang siap or jahit sendiri.. Its up to you/i lah kan.

p/s: my mom sebenarnya pandai jahit baju macam2.. if ada orang nak tempah dia amik lah. Tapi, x kan aku dah kerja nak suruh ibu aku buatkan and bayar duit kat dia. Tak ke rasa semacam je. Tak patut. And pada pendapat aku x sopan and macam *&^%@ . So, better after kerja aku x nak suruh ibu aku wat baju aku lagi. Dulu belum kerja x pe lagi... Terima kasih ibu.. (^_^)/

12 comments:

Uruchimaru @ kf said...

emm bguslah cm tue =p

Mr Swat said...

ececece...... selamat pagi cikgu... aisehhh....

aku komen nih time malam..... tapi ade ke kelas malam.... ha... kelas tmbahan wak tu mlm ade....

selamat mlm cikgu,, huhuhuhu....

caiyyok cikgu,,,.. jempot dtg blog kita .. ekk...
:P

Liyana said...

kf: yeah! kf x nak belajar jahit?

Liyana said...

Mr Swat: wah, ni mesti orang johor cz tulis "ek"..tq mr swat...ti cikgu singgAah blog kamu..hihi

Mr Swat said...

bukan la.... kita org besout la.... tau x???

ala upsi ngan besout pon bukan jauh mana pon....

tapi skang kita x stay sana la....

mana chatbox???... nak tulis msg situ la senang

ms_teuki said...

jom blja menjahit~hehe

Liyana said...

Mr Swat: oh.tau sangat besot..terengganu eh?
ke eja nama tempat tu besout gitu?

t saya pasang chat box k...

Liyana said...

ms_teuki: mari2..

♥ shiMawar ♥ said...

wa..nnti bleh le biz jahit..tp jgn smpai kantoi tgh jahit manik time PnP tau..hahahaha.. :p

nway, chaiyok2 Cikgu Liyana.. :)

p/s : pasni, bleh le tempah baju raye kt Liyana ek..bleh dpt disc kn..?kn..?

Liyana said...

Shima: ala shima baru nak belajar.. jahit pun macam ular kena palu lagi.. nanti bila dah expert, baru kita iklankan..ehehe

Hazzy Ishak said...

berwaspada...thanks for the info

Liyana said...

yea..jangan jadi macam sya..terlajak