Tuesday, May 19, 2009

Guru oh Guru

Semalam aku g mjls mkn2 kat umh jiran sebelah sempena hari jadi anak dia yang sebaya dengan adik aku (15 tahun). Aku ni pun dok menyibuk lah dekat kelompok mak2 orang. So, masa tgh berbual tu, tetiba sorang makcik tu dia ngadu kat aku yang anak dia pernah kena kurung dalam bilik air!!! Wah, hot story ni..

Yang aku tau, ank dia baru 5 tahun. Budak tu dah jadi fobia nak pergi sekolah. Bila suruh pergi sekolah dia menggigil sambil rapatkan badan dia ke dindng. Kalau dipaksa dia cakap " x nak...nnti ckgu kurung kat bilik air lagi...". Sampai macam tu sekali ketakutan dia pada seorang guru yang aku boleh cakap agak "ganas". Itu kira baik cz cikgu tu ingat dia ada kurung budak dalam bilik air.

Ada satu kes, dia lupa dia ada kurung budak dalam bilik air sampai waktu bahis sekolah! Ibu budak malang tu tanya "cikgu, Man (bkn nma sbnr) mana?". Cikgu yang garang ni pun jawab "dah balik dah". Si ibu ni pun balik dan pergi ke rumah kawan Man. Tapi ayah budak tu cakp, dia xde bawa Man balik. Si ibu pun ke sekolah semula. Tapi cikgu garang tu dah xde. Dh balik. Si ibu pun tanya pada pembantu taska/kantin (ni x sure dia siapa), si pembantu cakap dalam bilik air. Terkejut si ibu. Masa buka pintu, si Man senyap je. X cakap ape2. Mungkin ketakutan/keletihan.

Kata parents budak2 tadika tu, cikgu tu lupa dia kurung budak tu cz budak tu senyap. Yang sebelum2 tu, dia kurung budak2 ni nangis. Jadi siapa yang menangis cepatlah dia dikeluarkan dari bilik air tu. Tapi si Man ni senyap, sampai cikgu tu lupa. Dalam kes ni, x leh nak salahkan si Man cz dia budak kecik!

Kes ni menyebabkan parents x puas hati. they ol kata klu nk saman pn, xde maknanya cz budak2 dah trauma nak gi sekolah. patutnya cikgu tu slow talk lah dengan budak. Klu nasihat lembut2 oklah, ni kurung terus. Memang x leh diterima dek akal. pastu gunakan cara yang parents boleh terima denda tu.

Apa yang aku dapat simpulkan di sini...
--> Cikgu ni xde pendedahan dalam dunia pendidikan. it means that dia tak bertauliah sebab dia x belajar ke Psikologi Pendidikan. Bukan ke semua bakal guru wajjib amik subjek2 pendidikan?
--> Jadi cikgu tangkap muat je. Ada keje kosong, dapatlah jd cikgu

So...sekrang ni kat U pon dah banyak menawrkan pendidikan awl kanak2. harap2 cikgu yg x bertauliah ni berhentilah. kasi peluang pada yang mahir dan bertauliah =)

No comments: